Video & Resipi Banana Chocolate Cupcakes

Salam,

Ramadhan bakal menjelang tak lama lagi.  Dah bersedia ke? -_-
Selalunya bulan puasa ni, persoalan yg sering ada ialah "buka nak makan apa?".  Betul tak?

How about cuba resipi ni - Banana Chocolate cupcakes.  Yang bestnya ada campur pisang, jadi lebih berkhasiat daripada cupcake yg biasa-biasa je.  Anak-anak pasti suka :).

Adunan dia agak cair, tapi jangan risau, ia akan naik dgn cantik.  Tak perlu butter atau margerin.  Guna minyak sayuran sahaja.  Pilih minyak yg tak berbau.  Saya guna Canola Oil (Naturel brand).  A bit mahal tapi memang guna minyak tu utk masak sbb bagus untuk mengurangkan kolesterol, jadi boleh guna utk buat cupcakes sekali.  Jangan guna minyak kelapa sawit yg ada bau seperti Cap Buruh, Knife dan seumpamanya.  Nanti tak sedap sbb bau dia kuat...

Anyway, jom tonton video kat sini:



Resipi: (dari http://joyofbaking.com/cupcakes/BananaChocolateCupcakes.html)

Banana Chocolate Cupcakes:

1 cup (200 grams) granulated white sugar
1 cup (130 grams) all-purpose flour
1/3 cup (35 grams) unsweetened cocoa powder (regular or Dutch-processed)
3/4 teaspoons baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt

1 large egg

1/2 cup mashed ripe bananas (about 1 medium sized banana)
1/2 cup (120 ml) warm water
1/4 cup (60 ml) milk
1/4 cup (60 ml) canola, corn, or vegetable oil
3/4 teaspoon pure vanilla extract

Chocolate Fudge Frosting:
3 ounces (90 grams) unsweetened chocolate, coarsely chopped
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, room temperature
1 cup (120 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted
1 teaspoon pure vanilla extract


Cara-cara:
Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven. 
Line 12 regular-sized muffin cups with paper liners or spray each cup with a non stick vegetable spray.
In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt.
In another large bowl, whisk together the egg, mashed banana, water, milk, oil, and vanilla extract. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. (The batter is quite thin.) 

Pour or scoop the batter into the muffin cups, about 3/4 full, and bake for about 20 minutes or until a toothpick inserted in the center of a cupcake comes out clean.   

Remove from oven and let cool on a wire rack. Frost with the Chocolate Frosting.

Chocolate Frosting: Melt the chocolate in a heatproof bowl placed over a saucepan of simmering water. Remove from heat and let cool to room temperature. 

In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until smooth and creamy (about 1 minute). Add the sugar and beat until it is light and fluffy (about 2 minutes). Beat in the vanilla extract. Add the chocolate and beat on low speed until incorporated. Increase the speed to medium-high and beat until frosting is smooth and glossy (about 2 -3 minutes).

Makes 12 regular-sized cupcakes.

 Selamat Mencuba dan Ramadhan Mubarak kepada semua.  Semoga kita mendapat keampunan dari Allah sempena bulan yg penuh barakah ini.

Cupcake Ice Cream Cone


Inilah hasil Cupcake Ice Cream Cone yg saya buat petang tadi.  Comel tak?
Saya guna resipi Simple White Cake dari AllRecipes.com:

Ingredients

  • 1 cup white sugar
  • 1/2 cup butter
  • 2 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 3/4 teaspoons baking powder
  • 1/2 cup milk

Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour a 9x9 inch pan or line a muffin pan with paper liners.
  2. In a medium bowl, cream together the sugar and butter. Beat in the eggs, one at a time, then stir in the vanilla. Combine flour and baking powder, add to the creamed mixture and mix well. Finally stir in the milk until batter is smooth. Pour or spoon batter into the prepared pan.
  3. Bake for 30 to 40 minutes in the preheated oven. For cupcakes, bake 20 to 25 minutes. Cake is done when it springs back to the touch
    -------------------------------------


    Saya tambahkan 1 sudu kecil strawbverry emulco (perisa) dan 1 sudu kecil pewarna pink untuk membuat kek strawberry.  Icing pula saya guna Resipi Buttercream Icing seperi di sini:
    http://cara-buat-cupcake.blogspot.com/2009/03/resipi-buttercream-icing.html

    Cara membuatnya sama dgn video yg saya masukkan dalam posting sebelum ni di
http://cara-buat-cupcake.blogspot.com/2012/02/ice-cream-cupcakes.html
 
Adunan resipi di atas boleh buat 12 cupcake ice cream cone dan 28 mini cupcake.  Kalau nak guna cone sahaja, dalam 18-20 cupcake icecream cone.

Selamat mencuba!

Nak share blog baru: Cara Pakai Tudung

Salam semua, Nak share my new blog : Cara-Pakai-Tudung.blogspot.com It is a video-blog untuk style tudung, jadi kalau dah boring dengan style sekarang dan ingin mencuba style baru, boleh singgah kat situ ye?





















Jangan lupa jadi follower :-)

Ice Cream Cupcakes

Pernah tak tengok cupcake dibuat macam ice-cream?  Rasanya kat Malaysia belum nampak lagi orang buat.  Tapi saya jumpa kat youtube.com byk jugak video cara buat cupcake dalam ice-cream kon.

Jom cuci mata kat sini:
(pinjam dari blog http://cakeyperry.wordpress.com/2011/06/19/ice-cream-cupcakes/)



Beginilah rupa cupcake kat dalam cone ice-cream tu:


Comel kan???  Kalau buat untuk birthday party mesti budak-budak suka.

Cara nak buat pun senang je.  Boleh tengok video ni. Adunan kek boleh guna mana-mana recipe yg kita nak.  Kalau nak mudah, beli Vanilla cake mix (kat Bagus ada) atau Chocolate Cake Mix.  Pastikan adunan jangan penuh ye...

Video kat sini


Selamat mencuba!!

Angry Bird Cupcakes

Sekarang ni semua "gila" dengan Angry Birds kan?  Kalau anak-anak tu, semua nak angry birds.

Saya jumpa satu video ni cara mudah buat cupcake Angry Bird.  JOM cuba :-)
 


Kalau ada bakat kreatif, boleh cuba design sendiri dengan icing seperti beberapa contoh di bawah:

Yang ni guna Fondant untuk design
(dari http://auntyyochana.blogspot.com/2011/04/angry-bird-cupcakes.html)

 Yang ni guna icing dan candy
 http://www.allthingsthrifty.com/2011/03/angry-birds-pinata-and-cupcakes.html

Yang ni letak cake toppers je.  Cake toppers boleh beli atau buat guna fondant.  
http://buy-angry-birds.com/wonderful-angry-birds-cupcake-toppers/

Kalau pandai melukis, boleh buat macam ni.
http://crumbsanddoilies.blogspot.com/2011/06/angry-birds-cupcakes.html


Selamat mencuba!

Video : Red Velvet Cupcake & Cream Cheese Frosting



Cara membuat Red Velvet Cupcakes & Cream Cheese frostings.

RESIPI RED VELVET (BM)

1 ¼ cawan tepung serba guna
2 sudu besar serbuk koko
½ sudu kecil  Baking Powder
½ sudu kecil Baking Soda
¼ sudu kecil Garam
¼ cawan mentega (tanpa garam), lembut pada suhu bilik
¾ cawan gula
¾ cawan Buttermilk
1 telur
1 sudu kecil Vanilla Extract
Pewarna merah utk makanan

Untuk icing/frosting,
2  cawan gula icing
4 oz Cream Cheese, suhu bilik
2 sudu besar mentega tanpa garam, lembut pada suhu bilik
1 sudu besar susu segar
1 sudu teh Vanilla Extract

Cara-caranya
1)Panaskan oven ke 350 degrees. Masukkan cawan cupcake dalam acuan muffin.

2)Di dalam mangkuk kecil, campurkan kelima-lima bahan-bahan paling atas  (tepung serba guna, serbuk koko, Baking Powder, Baking Soda, Garam) dan ketepikan.
 Putar gula dan mentega di dalam mangkuk lain menggunakan mixer sehingga gebu.  Masukkan telur dan vanilla dan campurkan sehingga sekata dan berkrim.

3) Dengan menggunakan mixer perlahan, masukkan separuh bahan kering dan separuh buttermilk, pastikan digaul rata.  Lepas tu, masukkan bahan kering yg selebihnya dan buttermilk sehingga adunan rata, tapi jangan terlebih pukul.  Guna spatula untuk memastikan adunan di bawah & tepi mangkuk dicampur rata.  Masukkan pewarna merah mengikut citarasa anda.


4) Dengan menggunak scoop icecream, masukkan adunan dalam loyang dan bakar 18-22 minit atau apabila dicucuk dengan pencungkil gigi, ianya bersih.  Biarkan sejuk.



5) Untuk membuat icing, masukkan semua bahan icing dalam mangkuk mixer dan pukul sehingga rata dan pekat.  Hiaskan cupcake anda.


6) Biarkan sejuk dalam peti sejuk selama 10-15 minutes agar icing tersebut keras sedikit.


Enjoy!

Resipi (English)
(Dari http://www.laurainthekitchen.com/arch/red_velvet_cupcake.html)


Makes 11 to 12

1 ¼ cup of all Purpose Flour
2 Tbsp of Cocoa Powder
½ tsp of Baking Powder
½ tsp of Baking Soda
¼ tsp of Salt
¼ cup of Unsalted Butter, softened at room temperature
¾ cup of Granulated sugar
¾ cup of Buttermilk
1 Egg
1 tsp of Vanilla Extract
Red food Coloring

For the frosting,
2 Cups of Powdered Sugar
4 oz of Cream Cheese, softened at room temperature
2 Tbsp of Unsalted Butter, softened at room temperature
1 Tbsp of Milk
1 tsp of Vanilla Extract

Preparation,
1) Preheat your oven to 350 degrees. Line a muffin pan with cup cake liners and set aside.
2) In a small bowl mix together the first 5 ingredients and set aside.In the bowl of an electric mixer fitted with a paddle attachment, cream together the sugar and butter, add the egg and vanilla and mix until well combined and creamy.
3) With the mixer running on low, add half of the dry ingredients and half of the buttermilk, make sure its combined and add the remaining dry ingredients and buttermilk making sure to combine everything together but not over mixing.Using a spatula mix the batter from the bottom to make sure nothing is left stuck to the side of the bowl, add enough food coloring to get the desired red color for your cupcakes.
4) Using a large ice cream scoop, scoop the batter evenly in your prepared pan and bake for 18 to 22 minutes or until when you insert a toothpick in the center it comes out clean.Let the cupcakes cool completely.
5) To make the frosting simply put all the frosting ingredients into the bowl of an electric mixer and mix until well combined and it has the consistency of a thick frosting.Frost the cupcakes either with a little spatula or using a disposable piping bag fitted with a plain large tip.
6) Let cool in the fridge for about 10 to 15 minutes to set a little before serving (if you can resist them anyway)
Enjoy!


Bagaimana mewarnakan fondant anda

Fondant selalunya berwarna putih, sama ada yg kita buat sendiri atau beli dari kedai. Bagaimana cara nak menambahkan warna pada fondant? Di sini ada videonya.

Tip penting: Guna pewarna pes (paste) atau gel, jangan guna pewarna cecair.


Adding Color to Fondant -- powered by eHow.com

Selamat mencuba!