Bahan-bahan ( 12-15 biji )
- 200 g tepung gandum (2 cwn rata dan keluarkan 4 sb )
- 150 g mentega lembut (15 sb rata atau 1/2 buku mentega+ 2 sb rata)
- 150 g gula kastor/halus (15 sb rata)
- 2 biji telur - dikocok
- 2 sk baking powder
- 60 g cream cheese
Cara-cara
- Ayak tepung dan baking powder dan ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang lalu masukkan telur sedikit2 sambil dipukul terus.
- Masukkan pula campuran tepung sedikit2 sambil dikacau dengan senduk hingga rata.
- Sediakan mangkuk kertas beralas acuan dan isi adunan kek 1/2 penuh,isi 1/2 sudu kecil cream cheese dan tutup lagi dgn adunan kek.
- Bakar dalam oven yg telah dipanaskan dulu selama 20-30 min. pada suhu 180C atau ikut kepanasan suhu oven masing2.
- **Cream cheese boleh jugak diganti cheddar cheese atau cheese slice yg dipotong kecil,ikut selera.
5 comments:
selalu nya mengguna kan chesse jenama ape?
Selalunya saya guna Philadelphia cream cheese tapi agak mahal. Kalau nak buat utk bisnes, selalunya kwn-kwn saya beli kat baking supply shops macam Bake With Yen, lagi murah. Brand Anchor pun ada tapi saya tak pernah cuba.
I selalu buat untuk makan family je, so tak guna byk.
Selamat mencuba!
sb stand for ?
wah..nyum2..nk try la.kirenye..cheese yg slice2 tu kiter buat die sebagai inti la ye..
nak cuba buat..interesting..
Post a Comment