Kalau nak buat sendiri, boleh try Mashmallow Fondant
16 oz miniature marshmallows (yang kecik boleh beli kat bakery shops)
2 lbs. gula icing
2 sudu besar air
Crisco (shortening) 1/2 cawan.
1. Lumurkan crisco atas meja tempat menguli dan tangan.
2. Cairkan mashmallow dan air dalam microwave hingga sebati dan licin. Pastikan dikacau setiap 30-45 saat.
3. Masukkan 3/4 daripada gula yang disediakan dan kacau sehingga sebati.
4. Keluarkan dari bekas ke atas meja (yg dilumrkan dengan crisco tadi). Uli dengan tangan sehingga mendapat doh yang liat.
5. Simpan doh dengan plastic wrap dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum digunakan. Kalau
Atau tengok video ni:
Selamat mencuba!
Nanti saya share video decoration guna fondant.
Kak Min di BakingProject.com pun ada recipe rolled fondant. Boleh dapatkan kat sini:
http://bakingproject.com/index.php/2008/03/25/fondant-recipe.html
19 comments:
Banyak ilmu leh dapat kat sini..
Thanks!
Saya minat dgn cupcakes ni tapi tak buat bisnes. Untuk makan family je :-)
baru nak try...hehehe tq for the info
salam kak. crisco tu ade ke jual kat malaysia?
Safinah -Crisco tu shortening (lemak sayuran). Kat kedai bakery ada.
fondant 2 kaler2 wat cmne lak kak?
Saya baru masukkan video bagaimana nak mewarnakan fondant. Senang je... tambah pewarna jenis gel atas pes. Lepas tu uli hingga warna rata. Cubalah!
nk tanya, gul icing dlm kuantiti gram mcm mn. Kuantiti lbs sy tak reti sgtlah....=) agak2 berapa atau sukatan cawan.pls
Azlea,
Selalunya kat timbang tu ada scale untuk lbs sekali. lbs (pounds) ni US punya recipe. Boleh jugak try convert kat sini:
http://www.onlineconversion.com/weight_common.htm
Mashmallow.. MANA NAK DAPAT??
Mashmallow... NI MACAM GULA2 YG RINGAN TU LER SAYA TNGK ...
czone - mashmallow kat M'sia susah sikit nak cari tapi kat baking shop ada (bukan bakery ye). Baking shop ni kedai yg menjual alatan dan bahan masakan seperti "Bake with Yen" di Puchong atau "Bagus" di Shah Alam. Kalau kat supermarket macam Cold Storage, rasanya ada.
Dia gula-gula yg gebu tu...
salam..byknye info i dpt kat blog..blh tnye x..fondant yg beli kat bagus or bake wif yen tu tahan lama x?mcm mane nk smpn utk thn lame?hope sudi share info..i ni bdk br blajat..hehe
Fondant ni cepat keras, so better pakai terus. Tapi kalau nak simpan, pastikan dalam plastik kedap udara and simpan dalam suhu bilik, jgn masukkan fridge. Guna semula dalam tempoh 3-4 hari untuk kesegaran maksimum. Kalau kering, titiskan air sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli semula.
salam..
nak tanya..kalau sy tiada microwave, ada cara lain x nak cairkan mashmallow??
cekom...nak tnya ckit bley x..klau nak cairkan mashmallow tanpa gunakan microwave,ada cra lain x??gna double-boil bley x??
t.q...
Ezzilin & tia_kechik : boleh guna double broiler.
Hati hati guna marshmallow tu. cari yg ada cop halal ye sebab kebanyakan yg dijual d m'sia guna gelatin haiwan brnajis berat.
Hati hati cari marshmallow sebab kebanyakan yg djual d malaysia ada gelatin haiwan barnajis berat.
Marshmallow sekarang ada yg buatan Malaysia yg halal. Saya beli kat Mydin Mall. Ada buatan Muslim.
Post a Comment