Cupcake Ice Cream Cone


Inilah hasil Cupcake Ice Cream Cone yg saya buat petang tadi.  Comel tak?
Saya guna resipi Simple White Cake dari AllRecipes.com:

Ingredients

  • 1 cup white sugar
  • 1/2 cup butter
  • 2 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 3/4 teaspoons baking powder
  • 1/2 cup milk

Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour a 9x9 inch pan or line a muffin pan with paper liners.
  2. In a medium bowl, cream together the sugar and butter. Beat in the eggs, one at a time, then stir in the vanilla. Combine flour and baking powder, add to the creamed mixture and mix well. Finally stir in the milk until batter is smooth. Pour or spoon batter into the prepared pan.
  3. Bake for 30 to 40 minutes in the preheated oven. For cupcakes, bake 20 to 25 minutes. Cake is done when it springs back to the touch
    -------------------------------------


    Saya tambahkan 1 sudu kecil strawbverry emulco (perisa) dan 1 sudu kecil pewarna pink untuk membuat kek strawberry.  Icing pula saya guna Resipi Buttercream Icing seperi di sini:
    http://cara-buat-cupcake.blogspot.com/2009/03/resipi-buttercream-icing.html

    Cara membuatnya sama dgn video yg saya masukkan dalam posting sebelum ni di
http://cara-buat-cupcake.blogspot.com/2012/02/ice-cream-cupcakes.html
 
Adunan resipi di atas boleh buat 12 cupcake ice cream cone dan 28 mini cupcake.  Kalau nak guna cone sahaja, dalam 18-20 cupcake icecream cone.

Selamat mencuba!

4 comments:

Angah said...

teirm aksih le sebb bagi byk2 cara2 buat kek dan cupkek...cuma masa dan ketika je yg tk sempat nak buat hehe

Mafia Master said...

Salam pemilik blog, saya berminat untuk membeli blog anda ini...Boleh hubungi saya tak? Sangat berminat!

AmoyCincai said...

kalau nak buat fresh cream macam mana sis? saya nak belajar buat cream jer....cream yang lembut n sedap gitu..

Lily Maznah said...

Mafia Master - email saya di lily.maznah71@gmail.com

Amoy - fresh cream akak tak pernah buat... nanti kalau ada video I share ye.

TQ for dropping by :)